MISCAREA ÎNTREPRINZĂTORILOR DIN TIMIȘOARA, reprezentată prin Domnul Dan Iliescu, ca inițiator al coagulării mediului de afaceri și antreprenorilor timișeni,
PATRONATUL HO-RE (HOTELURI ȘI RESTAURANTE) TIMIȘOARA, având sediul social în Mun. Timișoara, str. Romulus nr. 12, județul Timiș, C.I.F. 42672449, Nr. Inregistrare in Registrul Org. patronale 2/06.06.2019, Înființat prin Hotărârea 5752/24.04.2019 a Judecătoriei Timișoara, membru al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România, membru al confederației IMM ROMÂNIA (fost CNIPMMR), membru al APD Timiș, membru al OMD Timișoara, reprezentat prin Doamna Corina Macri, Președinte,
COMUNICĂ
următoarele solicitări adresate oficial Primăriei Timișoara, Domnului Primar Dominic Fritz și Direcției Fiscale Timișoara:
- vă rugăm să ne comunicați, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, motivele pentru care proiectul referitor la taxele și impozitele locale pentru anul 2025 a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Timișoara din 12.12.2024, de către dumneavoastră.
În mod specific, solicităm următoarele informații:
- Motivația oficială pentru retragerea proiectului: Explicațiile concrete care au stat la baza acestei decizii.
- Consultări sau negocieri în desfășurare: Informații despre discuțiile planificate cu consilierii locali sau alte părți implicate pentru a ajunge la un consens.
- Clarificări privind cota adițională propusă de 1,3%: Vă solicităm să ne răspundeți care este starea excepțională pentru anul 2025 care a justificat propunerea de a majora impozitul maxim de 1,3%, prevăzut de Codul Fiscal. De asemenea, vă rugăm să ne comunicați dacă v-ați schimbat poziția în sensul eliminării acestei cote adiționale, în contextul în care există alte orașe de dimensiunea Timișoarei care au stabilit un impozit de 0,2% pentru Clădirile nerezidențiale, respectiv de 10 ori mai mic decât cel propus de dumneavoastră pentru anul 2025 în Timișoara.
Această cerere este făcută în interesul informării transparente a cetățenilor, având în vedere impactul direct pe care aceste taxe și impozite îl au asupra persoanelor fizice și juridice din Timișoara. Vă solicităm să răspundeți cu celeritate, având în vedere interesul ridicat al contribuabililor din Timișoara.
- În contextul discuțiilor despre taxe și impozite pentru persoanele fizice și juridice, vă rugăm să ne comunicați, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, detaliile exacte privind estimarea impactului bugetar de 70 de milioane RON, menționat recent în declarațiile publice făcute pe pagina dumneavoastră oficială de Facebook. Solicităm următoarele informații:
- Metodologia utilizată pentru calculul impactului bugetar: Pașii și datele utilizate pentru a ajunge la această estimare.
- Categorii de impozite și taxe incluse în calcul: Detalii privind fiecare categorie de impozit (rezidențial, nerezidențial etc.) care a fost luată în considerare.
- Estimări comparative: Valoarea actuală a veniturilor generate de aceste impozite în bugetul local pentru anul 2024, comparativ cu estimarea pentru anul 2025.
- Impactul pe fiecare categorie de contribuabili în 2025 față de 2024: O estimare detaliată privind efectele unui impozit de 0,08% aplicat clădirilor/proprietăților rezidențiale și 1,3% aplicat clădirilor/proprietăților nerezidențiale, respectiv vehiculelor, conform cotelor de impozitare menționate public.
- Punct de vedere cu privire la impozitele din Cluj și Iași pentru anul 2025: Vă solicităm, de asemenea, să precizați un punct de vedere oficial cu privire la faptul că impozitele pentru clădirile rezidențiale în Cluj și Iași pentru anul 2025 sunt de 0,2%, respectiv de aproape 10 ori mai mici decât cele din Timișoara.
Această cerere este făcută în interesul informării transparente a cetățenilor și pentru clarificarea detaliilor bugetului local. Motivul solicitării constă în necesitatea de a lămuri aceste informații atât pentru uz personal și practic, cât și datorită discuțiilor publicitare și interesului ridicat manifestat de cetățeni. În acest sens vă rugăm să răspundeți prompt.
- Solicitare informații publice privind sumele colectate, cotele de impozitare și analiza impactului conform Legii nr. 544/2001 pentru accesul la următoarele informații de interes public:
- Sumele colectate din impozite pentru proprietățile rezidențiale din municipiul Timișoara, pentru anii:
- Total colectat 2018:
- Total colectat 2021:
- Total colectat 2023:
- Total colectat 2024 (până la data curentă).
- Sumele colectate din impozite pentru proprietățile nerezidențiale din municipiul Timișoara, pentru anii:
- Total colectat 2018:
- Total colectat 2021:
- Total colectat 2023:
- Total colectat 2024 (până la data curentă).
- Cotele de impozitare aplicate pentru proprietățile rezidențiale și nerezidențiale în aceiași ani (2018, 2021, 2023 și 2024).
- Impactul fiscal pentru anul 2023:
- Care ar fi fost suma colectată în anul 2023 dacă impozitul pe clădiri nerezidențiale ar fi fost calculat la cota de 1,3%, fără aplicarea cotei adiționale de 50%?
- Scenariu pentru clădiri rezidențiale pentru anul 2023:
- Ce sumă s-ar fi colectat în 2023 pentru proprietăți rezidențiale dacă impozitul ar fi fost calculat la minimul legal permis de 0,08% și cu cât ar fi încasat Primăria Timișoara mai puțin.
- Impact bugetar pentru anul 2025 și 2026:
- În contextul în care nu se va aproba cota adițională de majorare cu 50% pentru anul 2025 și impozitul pentru clădiri nerezidențiale va fi de 1,3%, vă rugăm să indicați ce impact bugetar estimați pentru acest scenariu și cum ați calculat acest impact.
- De asemenea, vă rugăm să indicați care ar fi impactul bugetar în anul 2026 dacă impozitul pentru clădiri nerezidențiale ar fi stabilit la o cotă de 1%.
În contextul dezbaterilor publice legate de impozitele locale și al interesului ridicat al cetățenilor și persoanelor juridice din Timișoara, aceste informații sunt necesare pentru o analiză detaliată a impactului fiscal și al cotelor de impozitare.
- Solicitarea de a furniza următoarele documente aferente Hotărârii de Consiliu Local privind stabilirea taxelor și impozitelor pentru anul 2025, incluse în proiectul aferent:
- Notele fundamentare utilizate în procesul de stabilire a criteriilor și cotelor de impozitare.
- Studiile de impact economice și sociale, dacă au fost întocmite, referitoare la aplicarea cotei adiționale de creștere cu 50% a impozitelor.
- Analizele sociale și economice care justifică adoptarea acestei cote adiționale.
Întrucât aceste documente sunt fundamentale pentru înțelegerea criteriilor stabilite și a impactului măsurilor adoptate, așteptăm, în termenul prevăzut de lege, copii ale acestora în format electronic sau fizic, în speranța clarificării problemelor legate de impozite și taxe locale.
MIT & HORETIM
Cu deosebită considerație,
Mișcarea Întreprinzătorilor Timișoara,
Asociația pentru Antreprenoriat din România,
Dan Iliescu,
Patronatul Ho-re Tim,
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității,
Reprezentant IMM România,
Corina Macri,
Președinte
Timișoara,
16.12.2024
Comentarii
Alte noutăți
„Un Prânz pentru Pace”
Am sărbătorit cum se cuvine Ziua Națională a României! Cu preparate autentice și invitați speciali, în inima orașului. Atmosfera a…
Citește articolulLansarea noului site HORETIM: O poartă de acces către inovare și colaborare în 2024
Suntem încântați să anunțăm lansarea noului site web al Asociației Patronale HORETIM. Această piatră de hotar marchează nu numai un…
Citește articolulHORETIM promovează ospitalitatea la Târgul de turism de la Viena
Horetim participă alături de OMD Timişoara la Târgul de turism de la Viena. Un exemplu de bune practici, despre cum…
Citește articolulA fost mai întâi Viena, acum Frankfurt!
Ne mândrim cu munca noastră și facem cinste comunității timișorene atunci când reprezentăm destinația Timișoara în lume. A fost mai…
Citește articolul