HORETIM educă tinerii: Primele clase de învățământ dual din Zona de Vest

Ce este învățământul dual?

Învățământul dual este o formă relativ nouă de învățământ profesional. Acesta se organizează doar la cererea agenților economici, în baza unui contract de muncă între agentul economic și elev. Acest tip de învățământ se organizează după terminarea ciclului de gimnazial de 8 clase și este în principal axat pe dezvoltarea unor profesioniști în domeniul tehnic. În cazul HORETIM, dorim formarea unor adevărați profesioniști în domeniul HORECA.

Elevii care se înscriu într-un astfel de ciclu de învățământ semnează un contract de muncă cu agenții economici. Astfel, ei experimentează un mod de pregătire profesională, dar și un stil educațional mult mai realist, mult mai adaptat nevoilor pieței. Ei sunt pregătiți practic și li se oferă o experiență temeinică în ceea ce privește adaptarea pe piața muncii în viitoarele meserii ce urmează să le îmbrățișeze.

În acest tip de educație, formarea se realizează exact la locul de muncă, costurile financiare și resursele umane, dar și cele operaționale, necesare pentru a desfășura activitatea educațională, fiind acoperite de organizator.

Începând din 2015 există un cadru legal pentru acest tip de învățământ. Iar acum tinerii se pot în sfârșit bucura de o metodologie de organizare, un stil de învățare și o pregătire reală, prin intermediul HORETIM.

 

Cine este HORETIM?

HORETIM este o asociație nonguvernamentală, nonprofit, apolitică și independentă înființată în scopul sprijinirii patronatului din industria domeniului hotelier și din industria alimentară. HORETIM are ca scop creșterea sănătoasă și dezvoltarea concurențială a mediului HORECA, însă în același timp având o componentă importantă de educare a tinerilor pentru o viitoare carieră în această direcție.

HORETIM este un ONG ce dorește dezvoltarea pieței HORECA, dar în același timp și dezvoltarea unor tineri responsabili, a unor profesioniști în domeniu. Dorim să oferim șansa tinerilor doritori și responsabili să se poată angaja în unități hoteliere, în restaurante și cafenele, imediat după ce termină perioada de studii, ca profesioniști instruiți cu adevărat pentru acest domeniu.

Cu ajutorul partenerilor, HORETIM a reușit deja să organizeze primele două clase de învățământ dual din Zona de Vest. Atât agenții comerciali ce fac parte din lista membrilor asociației, cât și liceele implicate în acest proiect au facilitat cadrul perfect de dezvoltare a unui asemenea proiect, extrem de benefic pentru tinerii din întreaga zonă a Timișoarei și din împrejurimi.

 

De ce HORETIM?

Pentru tinerii care doresc o viitoare carieră în HORECA, clasele de învățământ dual lansate de HORETIM în parteneriat cu membri săi sunt o reală oportunitate. Asta deoarece specialiștii HORETIM vin cu vastă experiență din interior, cunoscând domeniul și activând în această arie de ani de zile.

De ce să alegi HORETIM pentru învățământul dual? Iată doar câteva dintre avantaje:

  • vei avea acces la informații și la know-how din interior
  • vei cunoaște deja reprezentanți ai domeniului hotelier și ai industriei de restaurante și cafenele, legând importante legături pentru viitor, facilitându-ți astfel angajarea în cel mai scurt timp după absolvirea cursurilor
  • vei învăța practic, cu ajutorul specialiștilor, ceea ce trebuie să știi pentru a-ți urma cariera în domeniul HORECA
  • vei avea un contract de muncă, ceea ce îți va garanta respectarea tuturor drepturilor și îți va oferi un cadru legal în baza căruia să înveți și să te dezvolți ca un adevărat profesionist
  • această formă de învățământ te pregătește într-un mod real pentru ocuparea unui post pe piața muncii, imediat după ce termini cursurile

 

De asemenea, un avantaj secundar pentru învățământul dual este și posibilitatea de a te înscrie fără o dovadă a absolvirii ciclului superior liceal. Pentru a urma un astfel de program educațional nu ai nevoie decât de dovada absolvirii ciclului de învățământ gimnazial.

Practic, încă din clasa a 8-a elevii pot începe să lucreze, învățând în același timp și câștigând experiență, bucurându-se de o mulțime de oportunități și de întreg sprijinul unei asociații axate pe educarea acestora.

Fiecare elev are dreptul de a intra pe piața muncii ca un real profesionist. În plus, își poate continua pregătirea profesională la un nivel superior, continuând să efectueze pregătiri și cursuri de specialitate în direcția pe care a ales-o în cadrul cursurilor de învățământ dual.

 

Părinții au un cuvânt important în ceea ce privește viitorul copiilor și cariera lor!

Desigur, știm cât de importantă este influența părinților în această decizie. De aceea, HORETIM oferă transparență totală și reprezentanții noștri sunt mai mult decât deschiși la orice tip de discuție cu privire la această decizie importantă.

Ba mai mult, invităm fiecare părinte să descopere locațiile în care asociația noastră dezvoltă deja astfel de programe educaționale, pentru o mai bună informare și pentru a cunoaște viitorii mentori ce-i vor sprijini pe copii în dezvoltarea lor profesională.

Așteptăm cu drag să ne contactați pentru orice tip de informație sau pentru orice nelămurire. Suntem la dispoziția voastră, a părinților și a tinerilor interesați de viitor și de o viață mai bună. Împreună vom lucra și vom sprijini dezvoltarea în acest domeniu.

 

Vrei mai multe detalii despre cursurile de învățământ dual sau despre clasele aflate deja în desfășurare la HORETIM? Contactează-ne!

 

Învață și dezvoltă-te alături de profesioniști, pentru o șansă mai bună la un viitor profesional strălucit!