Segmentul de piață HORECA este în plină ascensiune în România ultimilor ani, conform studiilor. Mai multe cercetări de piață realizate de-a lungul anilor 2017 – 2018, dar și în anii trecuți, poziționează piața HORECA din România pe culmile succesului.
Conform Trends HRB, spre exemplu, „în perioada 2012-2016 industria hotelieră a cunoscut o creștere de 30% a locațiilor deschise, în timp ce segmentul de restaurante s-a dublat”. Conform raportului KeysFin, bazat pe datele financiare raportate de companiile din domeniu la Ministerul Finanțelor, piața HORECA raporta în anul 2016 un profit cumulat de peste 800 de milioane de lei (266 milioane doar pe piața hotelieră și peste 630 milioane pe segmentul restaurantelor).
Însă, asta nu a fost tot. Creșterea nu a avut să se oprească în acea perioadă pe care mulți specialiști o considerau glorioasă. Spre exemplu, în urma concluziilor HORECA Next Level – Food 2017, piața se află în continuă creștere.
În 2017, piața hotelieră a raportat al 7lea an consecutiv de creștere, iar conform HORECAinsight, indicele net de utilizare a locurilor de cazare în hoteluri a avansat anul acesta cu până la 60 de procente, ajungând la un total de 39,4%, față de un nivel de doar 29,9% în urmă cu 7 ani. Asta se traduce într-un fapt extrem de îmbucurător pentru hotelierii din România. Aceștia au primit în anul 2017 peste 12 milioane de turiști în unitățile de cazare, din care 2,75 milioane reprezintă turiști străini – o cifră de 23% (deloc mică).
Cum putem păstra o creștere sănătoasă și o dezvoltare perpetuă pe astfel de piețe?
Într-o astfel de piață competitivă, cu o multitudine de jucători importanți la nivelul celor mai mari orașe, este necesară formarea unui conglomerat, a unei instituții care să reprezinte într-un mod unitar interesele patronatului din domeniu și să păstreze standardele de profesionalism și etică în domeniile conexe. Prin astfel de proiecte se poate păstra o creștere a pieței și o încurajare a diversificării serviciilor și a parteneriatelor fructuoase.
Tocmai pentru aceste motive s-a născut asociația HORETIM – o asociație nonprofit, nonguvernamentală, apolitică, ce reprezintă patronii și antreprenorii dornici de dezvoltare durabilă în domeniul HORECA.
Noi dorim să reprezentăm un partener de încredere pentru toți membrii asociației, un real sprijin în dialogurile sociale dintre aceștia și diversele grupuri de interes (atât publice cât și private).
De ce HORETIM?
Motivele pentru a lega un parteneriat serios cu asociația noastră nu sunt deloc neglijabile. Noi ne-am propus să reprezentăm o voce puternică în fața autorităților și să reprezentăm fiecare membru din asociație prin acțiuni specifice, pentru a-l ajuta să se dezvolte și să facă față atât schimbărilor mediului economic, cât și cerințelor din ce în ce mai mari de calitate din partea consumatorilor din această industrie.
Cine sunt consumatorii HORECA în România?
Echipa Ipsos, în colaborare cu Trends HRB a realizat de curând un studiu extrem de interesant, având la dispoziție experiența practică din cadrul evenimentului Taste Ambassadors, pentru a releva un profil cât mai exact al consumatorului HORECA din România.
Așadar, consumatorul HORECA este în special din generația tânără, pragul maxim identificat de specialiști fiind 35 de ani. Românul preferă atunci când iese în oraș 62% restaurantul, 58% fastfood-ul, 50% cafenelele și 50% cofetăriile / gelateriile. Asta în timp ce doar 32% dintre reprezentanții publicului chestionat au ales barurile.
Majoritatea locuiesc în mediul urban, iar media de frecventare a acestor spații este de 2 ori pe lună în cazul restaurantelor, crescând la 3 – 4 ori pe lună în cadrul fastfood-urilor. În principal, de fastfood sunt interesați reprezentanții generației foarte tinere 16 – 24 ani, în timp ce oamenii mai în vârstă aleg restaurantele.
Criteriile cele mai importante în alegerea unui restaurant sunt:
- 75% calitatea
- 51% ambianța și confortul oferit de local
- 45% prețuri
- 40% servicii
După cum s-a observat, tinerii sunt mai sensibili la preț, iar cei mai în vârstă plătesc mai mult pentru calitate.
Cum intervine HORETIM în industria HORECA din România, susținând calitatea?
Noi derulăm activități specifice (conferințe de presă, întâlniri cu reprezentanții grupurilor de interes) pentru a negocia cele mai bune condiții tehnice, economice și logistice pentru fiecare antreprenor din domeniul HORECA, membru al asociației. Reprezentăm chiar și în mod legal membrii, în fața autorităților, pentru a elimina abuzurile și presiunile de orice fel în ceea ce privește taxarea industriei. De asemenea, putem reprezenta membrii în cadrul negocierilor cu furnizorii, pentru a obține resurse caitative la cel mai avantajos preț.
În plus, promovăm activ standardele de calitate și de etică, iar uniți sub umbrela aceluiași scop, HORETIM luptă și se implică în diverse proiecte care au ca scop standardizarea și dezvoltarea industriei HORECA din România.
Află mai multe!
Așadar, ca o privire de ansamblu, ajutându-ne de informațiile prețioase din cadrul studiilor realizate de specialiști și raportându-ne la scopul ultim al asociației HORETIM, acela de a ajuta patronatul HORECA să se dezvolte pe termen lung, nu vedem decât o mulțime de oportunități în viitorul apropiat pentru această piață.
Te invităm să urmărești blogul nostru pentru a afla și alte informații și să descoperi și secțiunea de proiecte, dacă dorești să vezi cum anume funcționează HORETIM și care sunt cauzele pe care le susținem și în care ne implicăm activ.